Handmade in the Kingdom of Belgium

Interview uit ‘Floortech Magazine 2019’:

 

CARRODRAIN VEROVERT HARTEN MET BELGISCH TOPDESIGN

Carrodrain is Belgisch marktleider in douchegoten voor inloopdouches. Hun paradepaardjes, Twiggi en Cayman, hebben al vele fans verzameld door hun superstrak design en een rooster van slechts 30 mm breed. De Carrodrain Twiggi kan eenvoudig verlengd en gekoppeld worden, waardoor het gootje als één strakke lijn van wand tot wand kan doorlopen. Maar bij het ontwerp werd niet alleen gedacht aan esthetiek. Deze douchegoten bieden namelijk ook heel wat technische voordelen.

ANDERS DAN DE ANDEREN

We hadden een gesprek met Peter Steylaerts, het creatieve brein achter Carrodrain: “Met ruim 12.000 verkochte gootjes per jaar zijn wij momenteel de marktleider in België. Het unieke ontwerp van onze producten, waarmee wij ons bewust onderscheiden van de concurrenten, is wellicht de belangrijkste reden van het succes.” Zowel Cayman als Twiggi heeft een supersmal design, waardoor ze slechts 30 mm breed zijn. Op die manier speelde Carrodrain in op het streven naar rust en elegantie in de badkamer.

De gootjes van Carrodrain creëren een zeneffect in de douchezone: “De trend naar een sober design is onmiskenbaar en onomkeerbaar ingezet. De hedendaagse klant houdt niet meer van brede metalen goten met lelijke roostergaten erin.

VERLENGBARE DOUCHEGOOT

“Dankzij de verlengbaarheid en de koppelbaarheid van de Twiggi krijg je als ontwerper van de badkamer een enorme vrijheid. Je kan elke douchegoot van wand tot wand laten doorlopen en zelfs hoekkoppelingen zijn makkelijk te realiseren. Door de koppelbaarheid kan je in grote douchezones ook twee of meerdere goten aan mekaar aansluiten, dat geeft een superknap effect en een dubbel afvoerdebiet! De verlengbaarheid maakt het dan weer mogelijk om een mooie afwatering naar de goot te creëren zonder dat de vloerder de tegels diagonaal moet doorsnijden. Hij maakt zo één strak vloervlak dat volledig vrij is van onnodige voegen. Dat geeft een elegant en stijlvol resultaat.”

Carrodrain ontwikkelde zijn eigen verlengbare rooster en daar waren goede redenen voor: “Op de markt bestonden reeds goten die men kon inkorten, maar daar waren toch risico’s aan verbonden, doordat de waterdichting ook hersteld moest worden na het afzagen. Ons systeem van verlengbaarheid gebeurt boven op de waterdichting en houdt dus geen enkel risico in op het vlak van waterdichtheid.”

PERFECT VOOR RENOVATIE

Door de lage inbouwhoogte van slechts 52 mm – plus tegeldikte – zijn Carrodrain Twiggi en Cayman bijzonder geschikt voor renovatieprojecten. “De renovatiemarkt is nog steeds in opmars en precies daar scoren we supergoed in. Ik denk dat de lage inbouwhoogte en het hoge debiet van 31 liter per minuut hier onze grootste troeven zijn. Door de lage inbouwhoogte kan de douchevloer ook in oudere woningen altijd mooi vlak met de rest van de badkamervloer geplaatst worden. Geen op- of overstapjes nodig, dat is ook handig voor mensen die minder goed te been zijn.”

GEMAKKELIJK ONDERHOUD

De douchegoten van Carrodrain werden ontwikkeld met het oog op een vlot onderhoud. “In de ontwerpfase was het essentieel dat de sifon bereikbaar zou blijven, ondanks het supersmalle rooster”, aldus Peter Steylaerts. “Daarom bedachten we onze gepatenteerde sifon, die lang en smal is. Hierdoor blijft het binnenwerk altijd bereikbaar en reinigbaar.

Ik lees soms wel eens over ondergrondse ‘zelfreinigende sifons’, maar dat is toch gewoon een marketingfabeltje? Ik geloof nooit dat iemand hierin trapt. Door een sifon onder de grond te bouwen, kan je flink wat ruimte winnen, maar de risico’s zijn groot. Stel je maar eens voor dat er een speelgoedje van de kinderen in vastgeraakt. De sifon is dan onbereikbaar en dus kan je de ganse vloer uitbreken. Dat wil je niet meemaken.”

“Een rooster van een hedendaagse douchegoot moet ook traploos in de hoogte verstelbaar zijn, in functie van de gekozen tegeldikte. Vroeger zag men vaak douchegoten met een vast metalen tegelprofiel, maar dat beperkt de vloerkeuze enorm. Bovendien kan het water onder de tegels dan niet meer afvloeien naar de goot en dat geeft nadien uitbloeiingen in het tegelvoegsel. De roosters van onze Twiggi en Cayman zijn traploos regelbaar van 2 mm tot 50 mm, dat geeft quasi onbeperkte mogelijkheden voor de vloerafwerking.

Een douchegoot moet vandaag ook geschikt zijn om te combineren met elk type vloerafwerking. Mozaïek, keramische tegels en natuursteen kennen we allemaal, maar ook epoxygietvloeren of Mortex zijn de dag van vandaag niet meer weg te denken in de doucheprojecten. En u hoort me al komen: al deze vloerafwerkingen zijn perfect te combineren met Carrodrain!”

HET ROOSTER VAN TWIGGI EN CAYMAN KAN GECOMBINEERD WORDEN MET ELKE VLOERAFWERKING. DE TWIGGI IS MAKKELIJK VERLENGBAAR EN KOPPELBAAR.

EUROPESE PATENTEN

“Wat de eindklant het meest interesseert? Gebruiksgemak en esthetiek. Een mooie strakke douchegoot, bijna onzichtbaar, dat is wat de mensen willen. En eigenlijk heeft Carrodrain daar letterlijk een patent op. Onze Twiggi kreeg niet minder dan drie Europese patenten toegekend en kan dus niet zomaar gekopieerd worden door onze concurrenten. Dat is toch wel een grote erkenning.”

Peter Steylaerts ziet recent nog een opvallende trend: “Een bijzonder succes kennen we tegenwoordig met onze Twiggi en Cayman Black Edition, een inox doucherooster met een zwarte epoxy coating. Prachtig in combinatie met zwart sanitair, maar ook geweldig mooi met kraanwerk in brons of messing. Een project met een Carrodrain Black Edition ziet er telkens spectaculair uit. Verbazend wat sommige mensen maken met onze producten.”

SYMPATHIEKE UNDERDOG

Peter Steylaerts sluit af met een filosofische noot: “Het leuke is dat wij als Belgisch bedrijfje er toch maar in slagen om op te boksen tegen een aantal grote wereldspelers. En als kleine Belgen zijn we altijd een beetje de underdog. Dat is historisch gezien ook de rol die ons het beste afgaat. Op elke Carrodrain doos prijkt sinds kort de slogan ‘Handmade in the Kingdom of Belgium’. Onze goten worden immers van A tot Z in eigen land geproduceerd. We hebben ervoor gekozen om deze troef uit te spelen. Small is beautiful!”.