De 6 beste badkamertips wanneer u een dagje ouder wordt

We willen graag allemaal zo lang mogelijk actief blijven en in onze eigen woning blijven wonen. Er gaat immers niks boven het comfort van onze eigen thuis. Bij het wegtikken van de jaartjes moet onze woning echter soms wel wat aangepast worden aan ons iets minder atletisch wordende lichaam. Een ondoordachte inrichting van de badkamer kan voor een minder mobiele persoon mogelijk wel wat obstakels opleveren. Gelukkig zijn de meeste badkamers vrij eenvoudig ‘senior-proof’ te maken. Wij geven hierna een paar tips waarmee u het comfort in uw badkamer optimaal houdt.

 

Tip 1 : vaarwel bad, welkom inloopdouche

In vele oudere badkamers is er onvoldoende ruimte om zowel een bad als een douche te plaatsen. Het bad wordt daarom vaak ook als douche gebruikt. Met de jaren kan het evenwel lastig worden om op een veilige manier in en uit het bad te stappen. Het risico op vallen wordt groter, wat uiteraard ernstige gevolgen kan hebben. Met wat jaartjes op de teller is het een goed idee om het bad te vervangen door een inloopdouche. Met een betegelde inloopdouche is in- en uitstappen immers altijd veilig! Wist u trouwens dat een douche veel beter is voor het milieu dan een bad? Met een inloopdouche verbruikt u tot 50% minder water dan wanneer u een bad zou nemen!


Voor een optimaal comfort kan u voor een betegeld zitbankje in de douche opteren. Deze zitbank kan worden afgewerkt in dezelfde tegel en zo op esthetische manier worden geïntegreerd in uw douche. Heeft u voldoende plaats in de badkamer? Dat kan u een hip vrijstaand bad plaatsen naast uw inloopdouche. Het ziet er fantastisch uit en met de kleinkinderen op bezoek is een badje altijd leuk!Tip 2 : de pot op hoogte

Een laaghangend toilet is erg comfortabel zolang we jong en fit zijn. Voor ouderen of personen met maagproblemen kan een laag gemonteerd toilet echter het vlot rechtstaan na het toiletbezoek bemoeilijken. Om deze reden wordt het toilet in een mindervalidentoilet verplicht altijd een paar centimeter hoger geplaatst. Met een eigentijds hangtoilet is de hoogte makkelijk en vrij te bepalen. Een of twee centimeter kunnen al een groot verschil maken. Voor een mindervalidentoilet is de afgewerkte hoogte (inclusief wc-bril) bepaald op 50 cm vanop de afgewerkte vloer. Via deze link kan u alle wettelijke voorschriften nalezen.


In uw eigen woning hoeft u uiteraard niet strikt de wettelijke bepalingen te volgen, maar het is wel belangrijk om vooraf de hoogte exact te bepalen. Achteraf kan dit immers niet meer zonder breekwerk aangepast worden.


TIP : Meet even de zithoogte van uw wc-bril thuis. Is deze ideaal? Of toch liever wat hoger? Noteer de hoogte en check de maat wanneer u uw sanitair keuze maakt. Met een bijkomende steungreep langs het toilet kan u zichzelf makkelijk rechttrekken indien nodig. Uiteraard kan zo’n steun ook achteraf nog worden geplaatst. Vraag dan wel aan uw installateur om in de wand reeds de nodige versteviging te voorzien.Tip 3 : zonder wc-papier

U heeft er wellicht al van gehoord. Of misschien heeft u het al eens kunnen proberen in een sjiek hotel? Het douche-toilet, ook bekend als het Japans Toilet, is zonder meer een revolutionaire innovatie in de wereld van het sanitair.
Toegegeven, het is voor velen een mentale drempel om de overstap te wagen naar een papierloos toiletbezoek, maar u mag het van ons geloven : het is echt een aanrader. Met één druk op de knop doet een heerlijk warme waterstraal voor u al het ‘vuile werk’ en een warme luchtstraal zorgt ervoor dat u droog en netjes het toilet verlaat.


U hoeft ook geen acrobatische oefeningen meer te doen om het toiletpapier z’n werk te laten verrichten. Voor mensen op leeftijd met moeilijke gewrichten is dit zeker een groot comfort. Het douche-toilet is bovendien een echte verademing voor mensen die wel eens last hebben van een pijnlijke stoelgang. Vaarwel vervelend en schurend toiletpapier. Welkom technologische vooruitgang.

U twijfelt nog? Wel, dan hebben wij voor u één standaardvraag, die meestal de ogen doet opengaan. Stel u eens voor dat alle toiletten tot nu toe douche-wc’s waren, waarbij een warme waterstraal en een heerlijke föhn al het werk doen. En dan vertelt er iemand u dat u het vanaf nu zelf maar moet oplossen met de blote hand en een bladje papier? Jakkes toch?Tip 4 : warme voetjes en een knuffelmuur

Heeft u ook een hekel aan koude voeten? Dan is vloerverwarming een absolute aanrader in uw badkamer. Met de moderne systemen is er ook geen grote inbouwhoogte meer vereist. Er bestaan reeds systemen die amper 1 cm dik zijn. Ook in uw douche kan u deze verwarming veilig installeren. Met een timer erbij heeft u altijd de juiste temperatuur in de badkamer. En u bespaart bovendien nog extra ruimte op de plek waar die lelijke radiator stond. Deze kan u vervangen door een elegante handdoekdroger. En waarom geen knuffelmuur in uw douche? Hierbij wordt hetzelfde systeem onzichtbaar ingebouwd in de douchewand. Een heerlijk warme wand in uw douche? Totally relaxing…


Tip 5 : tips van de chef

  • Bij het ontwerpen van uw badkamer moet u optimaal rekening houden met uw persoonlijke situatie. Het is ook niet altijd makkelijk om in te schatten hoe fit we nog zullen zijn binnen 10 of 20 jaar. Er zijn echter een paar eenvoudige tips die zeker het bekijken waard zijn :
  • Vermijd zoveel mogelijk drempels of opstapjes
  • Een sensor aan uw kranen zorgt voor een eenvoudige bediening, hiermee bespaart u ook water
  • Zorg ervoor dat uw kasten niet te hoog hangen zodat u ze nog eenvoudig kan bereiken
  • Een goede ventilatie is essentieel om schimmels te vermijden


Tip 6 : de overheid betaalt mee

Vergeet zeker niet dat u waarschijnlijk in aanmerking komt voor een renovatie- of aanpassingspremie via de Vlaamse Overheid. Doe zeker uw aanvraag. Niet geschoten is altijd mis!